Het is voor HOCHTIEF Nederland, als speler in de bouwsector, belangrijk om positief en proactief bij te dragen aan de maatschappelijke uitdaging op het gebied van duurzaamheid. Het is daarom niet verrassend dat duurzaamheid een van onze kernwaarden is en dit komt zowel terug in onze projecten, bij onze mensen en op kantoor.
HOCHTIEF Nederland bekijkt projecten over de gehele levenscyclus. Naast Ontwerp en Realisatie hebben wij ook ruime ervaring met het Ontwikkelen, Onderhouden en Exploiteren van infrastructuurprojecten. Hiermee bereiken wij een duurzame en efficiënte projectaanpak. Naast het realiseren van efficiënte bouwmethoden staat het leveren van hoge kwaliteit voorop. Dit betekent dat er soms op voorhand hogere investeringen nodig zijn om later in de levenscyclus economische- en duurzame voordelen te behalen. Het bewustzijn van lange termijn consequenties van onze besluiten zit in ons DNA.
Een concreet voorbeeld van een recente optimalisatie waarbij zowel economische- als duurzame voordelen worden behaald is het vervangen van de verlichting bij ons A1/A6 (SAAone) project. Hierbij is besloten een substantiële investering te doen om alle verlichting te vervangen voor LED-verlichting en uiteindelijk een forse energiebesparing te realiseren gedurende de onderhoudsfase. Deze energiebesparing zorgt daarbij ook voor een verkleining van de CO2 voetafdruk.
Ook ons A12/A15 Oudbroeken – Ressen (ook wel ViA15 GelreGroen) project is een van de duurzaamste infrastructuurprojecten van Nederland. De omgeving staat centraal. De naam van het consortium, waar wij onderdeel van uitmaken, benadrukt het al; GelreGroen staat namelijk voor een duurzaam natuurinclusief ontwerp en een realisatie met minimale hinder en met respect en zorgzaamheid voor planten, dieren en mensen in de omgeving. De natuur zal meer ruimte krijgen. Een voorbeeld hiervan is het integreren van nestkasten voor vleermuizen in de nieuwe brug over het Pannerdensch Kanaal als ook de aanleg van extra eco-passages. Naast alle ecologische maatregelen zorgen wij na realisatie ook voor een energie neutrale onderhoudsfase (20 jaar) met behulp van meer dan 8.500 m2 aan zonnepanelen.
Als HOCHTIEF staan wij wereldwijd als aannemer geregistreerd in de Dow Jones Sustainability index. En in Nederland hebben we op 17 januari 2017 een handtekening gezet onder de “Green Deal Duurzaam GWW 2.0”. Met deze handtekening ondersteunen wij het doel van deze deal: het borgen van duurzaamheid in de hele aanbestedingsprocedure én het ontwikkelen van een duurzame aanpak aan de hand van projecten en praktijkervaringen. Duurzaam werken moet een integraal onderdeel zijn van alle infrastructurele projecten. Samen met andere marktpartijen en opdrachtgevers leveren wij een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van onze sector.