NL EN

HOCHTIEF Nederland

Professor W.H. Keesomlaan 1

1183 DJ Amstelveen

+ 31 (0) 20 210 27 00

info@hochtief.nl

SAAone
SAAone
A1/A6 Amsterdam – Almere

SAAone: A1/A6 Amsterdam – Almere

Het project SAAone: Amsterdam - Almere is erop gericht de regio goed bereikbaar te houden. Rijkswaterstaat heeft het consortium SAAone, waar HOCHTIEF deel van uitmaakt, de opdracht gegund voor een belangrijk deel van de autosnelweg tussen Amsterdam en Almere. Dit op basis van een Publiek-Private-Samenwerking (PPS). De financiële omvang van het project bedraagt meer dan 1 miljard euro. De partners ontwierpen, financierden en realiseerden een deel van de A1 en de aansluitende A6. Na een realisatiefase van ongeveer 5 jaar – bijna 3 jaar korter dan gepland – is SAAone nu verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het traject gedurende een periode van 25 jaar. Wij waarborgen de veiligheid, hoge kwaliteit en beschikbaarheid voor de gebruikers.

Het grootste “Greenfield” project in Europa

HOCHTIEF PPP Solutions heeft binnen het consortium SAAone één van de meest omvangrijke PPS-projecten in Nederland ontwikkeld. Het project is het grootste “greenfield” infrastructuurproject in Europa dat Financial Close heeft bereikt in 2013. Daarnaast heeft het tijdschrift Project Finance International de titel “EMEA Road Deal of the Year” toegekend aan SAAone. Een consortium van zes internationale banken heeft voor de financiering van het project een som van 727 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Het ongeveer 20 kilometer lange traject maakt deel uit van één van de belangrijkste toegangssnelwegen naar de hoofdstad en is één van de vijf projecten van het SAA-programma.

Het behalen van een indrukwekkend doel

Het SAA-programma heeft als doel de verbinding tussen de luchthaven Schiphol, Amsterdam en de jonge, maar sterk groeiende stad Almere te verbeteren. Binnen het project SAAone: Amsterdam - Almere is de A1/A6 (aansluiting Muiderberg – Hollandse Brug) verbreed tot twee keer vijf rijstroken, plus twee wisselstroken. De A6 is verbreed tot twee keer vier rijstroken (aansluiting Hollandse Brug – Uitrit Almere Havendreef), plus twee wisselstroken. Bovendien zijn er ook 60 kunstwerken gerealiseerd, inclusief twee complexe brugconstructies. Een aquaduct – het grootste aquaduct van Europa met een breedte van 65 meter – alsook een spoorbrug (de langste van Nederland met een span van ongeveer 250 meter). Daarnaast zijn er circa 8,5 kilometer geluidsschermen geïnstalleerd en zijn er circa 1 miljoen ton asfalt en circa 9 miljoen kubieke meter zand verwerkt.

Hoogste “Safety Performance Score” project

Voor de zettingswerkzaamheden voor de nieuwe A1 tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het knooppunt Muiderberg is ongeveer 4 miljoen kubieke meter zand gebruikt. Dit zand is door middel van een leiding aangevoerd als alternatief voor vrachtwagens. Dit heeft een besparing opgeleverd van circa 250.000 ritten met vrachtwagens, een reductie van de emissie van CO2, een ontlasting van het achterliggende wegennet en een vermindering van geluidsoverlast voor de omgeving. Het project SAAone: Amsterdam - Almere heeft de hoogste “Safety Performance Score” in Nederland en zodoende het hoogste veiligheidsniveau in één van onze belangrijkste markten bereikt.

Oplevering van SAAone: Amsterdam–Almere

Het consortium SAAone heeft 25 jaar lang de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van het snelwegtracé. Na afloop van deze periode zal het SAAone: Amsterdam - Almere project aan Rijkswaterstaat worden overgedragen volgens de contractueel vastgelegde voorwaarden. De met het project samenhangende vergoeding is afhankelijk van de actuele beschikbaarheid van de infrastructuur.

Kerngegevens

Project

Opdracht voor het ontwerp, de realisatie, financiering, het beheer en onderhoud van een deel van de autosnelweg verbinding Amsterdam - Almere(A1/A6), Nederland

Titel “Road Deal of the Year” toegekend door Project Finance International

Contractwaarde

> 1 miljard Euro

Contractduur

Ca. 29 jaar

Opdrachtgever

Ministerie van Infrastructuur en Milieu van het Koninkrijk der Nederlanden; Rijkswaterstaat

Combinatie

SAAone B.V.

Betrokken bedrijven

HOCHTIEF PPP Solutions (20%)
VolkerWessels (20%) Boskalis (17.143%)
Dutch Infrastructure Fund (42.857%)

Bouw

HOCHTIEF Infrastructure (35%)
VolkerWessels (35%) Boskalis (30%)

Onderhoud

HOCHTIEF PPP Solutions (35%)
VolkerWessels (35%) Boskalis (30%)

 

 

Ed Onstee

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact op en we zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden.
Ed Onstee
Financieel Directeur PPP Solutions