NL EN

HOCHTIEF Nederland

Professor W.H. Keesomlaan 1

1183 DJ Amstelveen

+ 31 (0) 20 210 27 00

info@hochtief.nl

Amaliahaven
Amaliahaven

HOCHTIEF voert in samenwerking met Ballast Nedam en Van Oord  het project Kademuurbouw Amaliahaven uit. De opdrachtgever is het Havenbedrijf Rotterdam. De Amaliahaven maakt onderdeel uit van de 2e Maasvlakte en ligt ca. 45 kilometer westelijk van het centrum van Rotterdam. In de Amaliahaven zijn  twee containeroverslag bedrijven (RWG en APMT) gevestigd, die uitbreidingsplannen hebben gegeven de groei in containeroverslag.

Het project, met een contractvolume van 167 miljoen euro, omvat o.a. een nieuwe kademuur van 2,4 kilometer, vijf miljoen kubieke meter baggerwerk en 1,8 kilometer achterkraanbaan. De nieuw aan te leggen kademuren voor RWG en APMT zijn diepzeekademuren met een kerende hoogte van 29 meter. Op de kopse kant van het havenbekken wordt tevens een binnenvaartkade gerealiseerd voor het Havenbedrijf. Het contract kent diverse tussenmijlpalen maar wordt uiterlijk  eind mei 2024 opgeleverd.

De constructie van de kademuur bestaat uit een stalen combiwand met een ontlastvloer van beton (L-vorm). Deze L-wand is gefundeerd op vibropalen en op het eind van de L-muur worden ankers aangebracht voor stabiliteit. Ook de achterkraanbaan is gefundeerd op vibropalen. De combiwand sluit aan op de diepwand van de huidige terminals; die aansluiting wordt gemaakt via een overgangsconstructie. Op de kademuur wordt havenmeubilair (bolders, fenders en trappen) aangebracht.

Bij het tekenen van de opdracht op 19 februari 2021 hebben alle partijen zich gecomitteerd aan een gemeenschappelijke veiligheidsambitie door middel van een open en proactieve veiligheids-cultuur. Daarnaast kent het project een duurzaamheidsambitie: zo past het Havenbedrijf ECO blocks toe om de biodiversiteit te vergroten en zal de bouwcombinatie de CO2 uitstoot fors reduceren door het gebruik van electriciteit en schonere brandstoffen (HVO).

Kerngegevens

 

Project

Realisatie van een container terminal in de Amaliahaven op de Tweede Maasvlakte 

Contractwaarde

Ca. EUR 167 miljoen

Contractduur

Uiterlijk 31 mei 2024

Opdrachtgever

Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Combinatie

HOCHTIEF – Ballast Nedam – Van Oord JV

Betrokken bedrijven

HOCHTIEF Infrastructure GmbH

Ballast Nedam Infra B.V.

Van Oord Nederland B.V.